Dom i ogród

Biszkopt czekoladowy z malinową pianką

Czy jest lepsze połączenie niż aromatyczna czekolada i soczyste maliny? Zdecydowanie nie. Jednak zamiast zanurzać owoce w słodkim sosie, wypróbuj zestawienie tych dwóch smaków w wyjątkowej formie biszkoptu i pianki. Ten deser nie może się nie udać! Poznaj dokładną listę składników i szczegóły receptury.

Od czego rozpocząć pieczenie biszkoptu z pianką?

Zanim radośnie zaczniesz łączyć składniki, zadbaj o foremkę z odpinanymi brzegami. Tortownica będzie idealna. Połóż na dnie papier do pieczenia i odstaw formę na bok, aby nie przeszkadzała. Następnie włącz piekarnik na 180°C i przygotuj potrzebne produkty.

Lista składników na biszkopt:

  • 50 g mąki pszennej,
  • 10 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 50 g cukru,
  • 2 g proszku do pieczenia,
  • 2 jajka.

Lista składników na malinową piankę:

  • 500 g zimnej śmietanki kremówki 30% lub 36%,
  • 300 g świeżych lub mrożonych malin,
  • 4 g żelatyny,
  • 50 ml gorącej wody.
  • 15 g cukru pudru,
  • 80 g truskawkowej galaretki.

 

Jak zrobić czekoladowy biszkopt?

Jajka wbij do miski i zmiksuj na puszystą maślaną masę stopniowo dodając cukier. Po 5-7 minutach zmniejsz prędkość miksowania i powoli przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Następnie krótko wymieszaj składniki, aby się połączyły. Nie wydłużaj tego czasu, aby nie spowodować że później powstanie zakalec.

Gotowe ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmij biszkopt czekoladowy z pieca i odstaw do wystygnięcia.

Jak zrobić malinową piankę?

Zimną śmietankę kremówkę ubij na wysokich obrotach na delikatną i lekką piankę. Następnie powoli wsyp do niej cukier puder i wymieszaj składniki.

Do wysokiego naczynia wsyp maliny i zblenduj na gładką masę. Potem przetrzyj ją przez sito, aby uzyskać czysty miąższ bez pestek. Maliny wymieszaj z bitą śmietaną i odstaw na chwilę. Galaretkę truskawkową i żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Następnie dodaj płyn do musu malinowego i dokładnie zmiksuj.

Aby wyłożyć piankę na brownie, najpierw wyciągnij ciasto z formy i przełóż na kratkę. Następnie wyłóż środek foremki folią aluminiową (zarówno spód jak i brzegi) i ponownie włóż biszkopt do środka. Na tak przygotowane ciasto nałóż całą piankę malinową i wyrównaj wypukłą stroną łyżki, a następnie wstaw całość do lodówki, aby wszystko stężało.

Deser jest bardzo lekki, więc z pewnością przypadnie do gustu fanom delikatnych ciast. Świetnie sprawdzi się nie tylko na letnią imprezę w ogrodzie, ale także na zimowe przyjęcie świąteczne.