Biszkopt czekoladowy z malinową pianką
Czy jest lepsze połączenie niż aromatyczna czekolada i soczyste maliny? Zdecydowanie nie. Jednak zamiast zanurzać owoce w słodkim sosie, wypróbuj zestawienie tych dwóch smaków w wyjątkowej formie biszkoptu i pianki. Ten deser nie może się nie udać! Poznaj dokładną listę składników i szczegóły receptury.
Od czego rozpocząć pieczenie biszkoptu z pianką?
Zanim radośnie zaczniesz łączyć składniki, zadbaj o foremkę z odpinanymi brzegami. Tortownica będzie idealna. Połóż na dnie papier do pieczenia i odstaw formę na bok, aby nie przeszkadzała. Następnie włącz piekarnik na 180°C i przygotuj potrzebne produkty.
Lista składników na biszkopt:
- 50 g mąki pszennej,
- 10 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 50 g cukru,
- 2 g proszku do pieczenia,
- 2 jajka.
Lista składników na malinową piankę:
- 500 g zimnej śmietanki kremówki 30% lub 36%,
- 300 g świeżych lub mrożonych malin,
- 4 g żelatyny,
- 50 ml gorącej wody.
- 15 g cukru pudru,
- 80 g truskawkowej galaretki.
Jak zrobić czekoladowy biszkopt?
Jajka wbij do miski i zmiksuj na puszystą maślaną masę stopniowo dodając cukier. Po 5-7 minutach zmniejsz prędkość miksowania i powoli przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Następnie krótko wymieszaj składniki, aby się połączyły. Nie wydłużaj tego czasu, aby nie spowodować że później powstanie zakalec.
Gotowe ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmij biszkopt czekoladowy z pieca i odstaw do wystygnięcia.
Jak zrobić malinową piankę?
Zimną śmietankę kremówkę ubij na wysokich obrotach na delikatną i lekką piankę. Następnie powoli wsyp do niej cukier puder i wymieszaj składniki.
Do wysokiego naczynia wsyp maliny i zblenduj na gładką masę. Potem przetrzyj ją przez sito, aby uzyskać czysty miąższ bez pestek. Maliny wymieszaj z bitą śmietaną i odstaw na chwilę. Galaretkę truskawkową i żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Następnie dodaj płyn do musu malinowego i dokładnie zmiksuj.
Aby wyłożyć piankę na brownie, najpierw wyciągnij ciasto z formy i przełóż na kratkę. Następnie wyłóż środek foremki folią aluminiową (zarówno spód jak i brzegi) i ponownie włóż biszkopt do środka. Na tak przygotowane ciasto nałóż całą piankę malinową i wyrównaj wypukłą stroną łyżki, a następnie wstaw całość do lodówki, aby wszystko stężało.
Deser jest bardzo lekki, więc z pewnością przypadnie do gustu fanom delikatnych ciast. Świetnie sprawdzi się nie tylko na letnią imprezę w ogrodzie, ale także na zimowe przyjęcie świąteczne.